hits

leve med glutenallergi suger!

Jeg elsker mat! Nr jeg str opp om morran gleder jeg meg til sette p kaffe, tenne lys og nyte en god frokost. Da vil jeg varme rundtstykker og n har Hatting endelig kommet med glutenfrie.Eller s lager jeg meg glutenfri havregrt, pannekaker eller fr i meg noen knekkebrd.

Nr det erlunchtid er jeg som regel p farta, men det finne noe kjapp glutenfri mat er veldig vanskelig. Du finner ALDRI glutenfrie baguetter eller boller lett tilgjengelig. Finnes det noen steder i Oslo etter at Bakefri ble lagt ned som selger glutenfrie boller btw? Jeg var forresten s fan av det stedet at jeg jobbet der deltid.

Middagen gr fint hvis jeg er hjemme, Adams matkasse har en allergifri pakke som jeg investerer i. Da trenger jeg ikke tenke og lese p alle produkter fr jeg skal kjpe inn til middag. Men er jeg i studio eller skal ha middag uteer det ikke like enkelt.

Det verste med vre allergisk er kanskje det g p restauranter, eller jeg som m forhndsbestille mat noen ganger da jeg har opptredener o.l. Det forhremenneskene jeg bestiller av er pinlig synes jeg, i allefall n til dags da gluten liksom er blitt trendy holde seg unna. Det er bra for alle holde seg unna gluten, men det gjr noen ganger til at vi som virkelig blir drlige av gluten vegrer oss for si det, vi vil jo ikke vre vanskelige! Jeg vil jo ikke vre diva.

S noen ganger velger jeg bare si "nei takk" hvis noen spr om jeg vil ha noe, sier heller at jeg har spist.

Det er ikke synd p meg, skulle bare s gjerne nske at vi kunne ha bredere utvalg her i Norge. At prisene p glutenfri mat kunne bli satt ned, slik at vi ogs har rd til ett normalt kosthold. Staten deler ut noe penger hver mned til mennesker med pvist cliaki, men ikke mye med tanke p hvor dyrt det er med spesialtilpasset mat. Etter jeg tok en blodprve hos legen min og han sa jeg ikke hadde det s ble jeg litt frustrert rett og slett. Han sa at jeg mtte spise gluten i to uker i strekk for s f en slange nedover halsen som kan pvise hva tarmene mine ikke tler. Det vil si at jeg i to uker i strekk skal kaste opp, g med gravidmage, vre slapp, ha feber og ingen energi for s bare kanskje bli pvist min allergi. Det er svrt vanskelig for meg presse inn to uker med veldig drlig form ifbm alt som skjer om dagen. Jeg har rett og slett ikke muligheten til det akkurat n, men jeg m ta det nr jeg fr tid. Jeg skulle nske at produsenter av spesialtilpasset mat for allergikere og intolerante kunne subsidieres i strre grad slik at det kommer sluttbrukeren til gode i form av billigere produkter i butikk. Uten riktig nring til kroppen reagerer den ikke slik man nsker og det blir vanskeligere fungere normalt i hverdagen. Alle br ha samme muligheter uavhengig av allergier, intoleranser og konomi.

Her er jeg med p Mitt Dansecrew hvor jeg harftt i meg gluten



I det siste har det kommet fler og fler glutenfrie og laktosefrie produkter og jeg er overlykkelig for det! (Er forresten ogs laktoseintolerant) N kan jeg tilogmed spise laktosefri is som smaker som vanlig is! Men, en snn liten pakke koster 63 (!) kroner p Meny. Mens vanlige isbokser er til under halv pris, og mye strre.







For at forbrukerne skal f oss til kjenne en normal smak av den allergifrie maten adder de som regel masse sukker og annet drit, som igjen gjr at allergifrie produkter blir endausunnere enn vanlige.

leve med glutenallergi og vre laktoseintollerant suger!

Er du enig? Delgjerne tankereller erfaringer i kommentarfeltet under :)

115 kommentarer

Er helt enig med deg i dette innlegget! Det finnes alt for f alternativer for oss med matallergier. Selv har jeg IBS, s jeg tler hverken gluten, laktose, melk og en hel haug med andre ting som inneholder Fodmaps :(

Skulle nske alle restauranter ble pbudt ha feks. Minst 1 rett som er fri for alt som gr, det hadde vrt luksus;)

Men det finnes jo en positiv ting ved ha matallergier, og det er at man blir en racer p kjkkenet selv og blir mye mer kreativ i matlagingen :D

Hei Sandra. Er s enig med deg at utvalget for oss er minimalt, og det burde ikke vre slikt! Bde min snn og jeg er allergiske mot gluten og melk. I starten tenkte jeg fy sren s urettferdig det var, men det hjalp ikke oss, s jeg begynte i stedet tenke hvordan skal vi kunne best mulig leve med dette. Nkkelordet er planlegging. eks, i helgene nr vi skal ut p ting, lager jeg matpakker til oss begge fordi det er hplst finne noe ute! Nr vi gr p cafe gr vi p Funky Fresh Foods. Der har de DEILIGE kaker, som t.o.m er sukkerfrie flere av dem:-) g ut p resturant er hplst s det har vi gitt opp. Inviterer venner og familie hjem p mat:-) Det er masse utvalg av mat for kunne diske opp deilige retter hjemme:-)

Lykke til:-)

Er helt enig med deg. Det er utrolig drlig utvalg. Selv har jeg laktoseintoleranse. Jeg har ikke glutenallergi, men fr slik mage som deg av spise vanlig brd.

Jeg er helt enig! Ibs er mitt problem og vanskelig finne alternativer uten fodmaps. Nei til gravidmage, ukontrollert mage og Ja til mer laktose og glutenfri mat

Hei! Er s enig! Det gr ikke an plukke opp en rask llunsj noe sted. Jeg beskte nylig Stavanger,og gikk p 7 (!) ulike steder fr jeg fant et sted som hadde bbaguetter. Helt utrolig,en av Norges mest kjente byer! Jeg har beskt Australia og New Zealand to ganger og der har de ALT! Ut i middle of nowhere solgte de glutenfritt. Jeg har mange ganger tenkt p at bo der hadde virkelig gjort livet enklere.

Helt enig!

Har laktoseintoleranse og glutenintoleranse selv. Veldig kjipt. Fr heller ikke konomisk sttte. Vanskelig spise variert nr det er s lite p markedet :( Skulle vrt mer utvalg i matbutikker, restauranter o.l.

Vet akkurat hvordan det er!!! Jeg er den type alergisk at jeg blir kjempeoppblst, forstoppet osv av vanlig mat... synes ogs at glutenfri mat etc er alt for dyrt :/ er jo ikke vi som har valgt dette, s det at de skal ha dobbel pris er ganske !!! Jeg skjnner ikke at folk synes d er "kult" holde seg unna, for jeg hadde jo ALT for bli normal igjen. S til de som har normal mage: DERE HAR DET GANSKE FINT

Veldig enig! Skulle nske det var BILLIGERE og bedre utvalg.. Jeg tok ogs blodprve, og ble sendt p gastroskopi hvor jeg mtte spise gluten i noen uker frst.. De fant en kronisk betennelse som de egentlig ikke visste s mye mer om, men ingen cliaki. S hjalp meg egentlig ingenting.. Gikk et r uten spise gluten, flte meg mye bedre. Slapp akutte smerter, kvalme og gravidmage. N har jeg begynt spise litt mer vanlig mat igjen (gluten) men sliter ikke noe srlig n iforhold til fr jeg sluttet helt spise det! Det kommer mer i "perioder". S da regulerer jeg det bare selv, alt ettersom hvordan formen er.. Er s lei av DYR og kjedelig glutenfri mat, fr jo ikke sttte nr jeg ikke har pvist cliaki. Er ogs kjedelig dra p besk til folk, ut spise osv og si at du ikke kan spise det og det?

http://www.nrk.no/norge/ny-coliaki-test-sparer-deg-for-gastroskopi-1.12554365

Snart trenger man ikke g gjennom gastroskopi for pvisning av cliaki :)

Jeg kjenner meg godt igjen i det du skriver om spise ute! Jeg tler ikke melk og gluten, men ingen prver har sltt ut p allergier eller intoleranse. Legen ba med prve meg frem selv til slutt, og sttter meg heldigvis i at jeg ikke tler disse to tingene selv om det ikke har dukket opp bevis p en prve.

Og at det er dyrt... Omg ja

S utrolig bra du skriver om det.

Kjenner meg igjen i det du skriver, synes jeg blir en sann plage nr jeg spr etter glutenfritt og laktosefritt, bde hos venner og ute p cafe/ restaurant. For s mange ganger har folk sag at det er en trend og ikke skjnner at man blir drlig.

Jeg fr gravidemage og er i drlig form i dagesvis.

Noen synes ogs det er et luksusproblem nr du har pyntet deg til g ut p byen, og fr i deg gluten...nr magen buler og en fler seg tjukk og utilpass.

Ja til bedre utvalg, billgere glutenfri mat og bedre opplysning rundt det. Som du sier, det er mye sukker i brdmaten og for mye av det er ikke sunt, heller ikke for tarmene pga for lite fiber. Prvd fortelle rundt meg hvor mye jeg nsker at jeg ikke hadde allergi og hvor mye bedre en italiensk pizza smaker med vanlig mel.

Spiste min frste frloff for 1 mned siden, da jeg m spise gluten for f pvist allergien. Omg det smakte nydelig etter 4 r uten...Fikk ikke igjen buksene p to dager.

Har lrt meg bake bde knekkebrd og brd som er sunnere med bare masse fr, men jeg blir lei det ogs.

Tusen takk for at du belyser dette :)

Jeg har cliaki og nesten aldri problemer p restaurant. Unntaket er kinesisk... sette opp kravliste fr besk hos venner derimot, suger mildest talt:(

Baker Hansen i oslo! De har ferske glutenfrie varer hver dag! Flere typer brd og rundstykker. Og kanelboller og muffins

S bra tema du belyser! Har noen i familien med disse allergiene, og de sliter med det samme selv. Veldig drlig utvalg p restauranter og cafeer. Skulke tro dette var bedre i 2015.

Ha en fin sndag!

P baker Hansen kan du kjpe ferske glutenfrie brd, rundstykker (med plegg), muffins, kaniljeboller (med kanel og vanilje), kransekaker og kaker/kakestykker 👌🏼

Heisann!

N er det ikke meningen reklamere her, kun tipse! Vil bare fortelle deg at jeg har en konkurranse p bloggen min akkurat n, dersom det kunne vre interessant for nettopp deg :-D Ellers vil jeg nske deg en fantastisk fin sndag videre, og hper du har hatt ei strlende helg!

Klem!

Skjnner deg s veldig godt da jeg selv har vrt i kamp mot helsevesenet med dette i flere r. Endte opp med at jeg mtte spise gluten i to uker. To uker med oppkast, magesmerter herifra og til mnen osv. Dro til sykehuset, og fikk beskjed om at det ikke var godt nok allikevel. Mtte spise gluten iallefall i fire uker. Tok gastroskopi selvom og fikk vite at jeg "bare" hadde kronisk betennelse i tarmen, og at jeg mtte komme tilbake senere for sjekke det engang til! Det kan du tro jeg gjorde.. Dette helsevesenet kan noenganger ta seg en bolle ass!

Helt ENIG MED DEG Sandra! Hvorfor er det s mye dyrere med glutenfritt og laktosefrie ting! Det er ikke vres feil at man har alergier! :( Hper det ikke blir veldig ille for deg, nr/vis du skal spise gluten i 2 uker:( lykke til❤️ stor klem fra meg! savner deg

Maren: EN glutenfri bolle eller? wow, trr

Jeg er enig med deg at det burde subsidieres i strre grad, men n som det ikke gjr det, og du virker spass plaget, s ville jeg rydda plass i kalenderen til en slik underskelse asap. Ja, det er jvlig mens det pgr, men det er veldig befriende f det svart p hvitt, samt tilskudd til mat. Det er ikke noe vits utsette det..

Jeg tror det er en god grunn til at folk er glutenallergikere og laktoseinntolerante. Det er fordi kumelk er laget for kalver, ikke for mennesker. Hadde jeg drukket melken til katta mi, hadde folk lurt p hva som var galt med meg. Hadde jeg drukket brystmelken fra min egen mor (som faktisk er til oss mennesker) hadde folk ogs lurt p hva som er galt med meg. Hvor unaturlig er det ikke drikke morsmelk fra en annen art? I tillegg trenger ikke mennesker melk lenger, og hvis du vil ha melk finnes det masse vegansk prve ut - naturlig, rik p div. og faktisk laget for mennesker.

I tillegg, ved droppe kumelk (og andre typer melk), bidrar du ogs til at kalven kan vre hos moren sin, f melken sin, f mammakos og alt det en baby trenger. Kua str jo ikke akkurat p jorde og koser seg ret rundt slik de har bilder av p TINE-kartongene. Anbefaler virkelig droppe melk, og andre animalske produkter (inkl. kjtt & fisk).

Jarle Holmgren

Jarle Holmgren

Hei Sandra! Hper du finner ut av hva som feiler deg. Kan fortelle deg at jeg slet lenge med samme som deg, og gjr det sikkert fortsatt. Merker dog lite til det da jeg har endret mine matvaner slik at jeg egentlig aldri fr i meg nok melk eller hvete til utlse noe, om det skulle vre der.

Uansett, jeg var helt sikker p at jeg overhodet ikke tlte gluten og laktose. N kan jeg spise bde pizza og frokostblandinger med melk. Jeg har en generelt litt plagsom mage, og stress og slik gjr at jeg tler forskjellige ting drlig. Da srlig brd og melk. Men.. jeg har ingen glutensensitivitet, og har lest ting som kan tyde p at det ikke egentlig finnes. Jada, jeg vet at det er kjipt hre, men det kan faktisk vre noe annet. Jeg sier ikke at det ikke finnes glutensensitivitet (ikke cliaki, men overflsomhet), men du br vre forberedt p at de kanskje ikke kan pvise noe som helst galt med deg.

En interessant artikkel lese er denne:

http://www.sciencealert.com/scientists-who-found-evidence-for-gluten-sensitivity-have-now-shown-it-doesn-t-exist

Uansett, lykke til!

Jeg har cliaki har hatt det nesten hele livet. Og utvalget av glutenfrie varer har aldri vrt bedre. Ja det er vanskelig finne steder man kan spise lunsj. Men jeg synes det nesten er en bra ting. Det hindrer meg i ty til lette lsninger. Blir helle litt tvunget til planlegge og ta med meg lunsj. Litt sunnere

Baker Hansen har nydelig valg av glutenfrie brd og rundstykker. Savner ikke brdmat lenger. Anbefales!

Hei Sandra:) et tips! Det finnes en annen type test hvor man tar en blodprve og den sendes den til England en plass. Den testen koster et par tusen, men da fr man et svar p hva man tler og ikke tler. Har noen i familie som tok testen , og de tler ikke gluten eller laktose. De fikk vite eksakt hva de ikke kunne spise. Vet ikke hva denne testen heter, men er i vrtfall mye bedre enn alt det tullet man tar i Norge. Lykke til videre Sandra:)

I wish we could fly, together

in a Norwegian flight up in the sky

eating glutenfri ice sponsored by Kjos

claudia wakim

claudia wakim

Jeg synes det er flott at du tar tak i dette. Vi har forskt forst dette med gluten, og det er slik at produsentene tilsetter ekstra hvetegluten i varer for korte ned prosessene. Allerede er "vanlig" gluten idag mer enn 50x sterkere enn for 30 r siden, og da fr vi dette ekstra hveteglutenet i tillegg.

Det er direkte problematisk for kroppene vre bryte ned. Jeg har til min overraskelse funnet ut at selv kologiske produsenter tilsetter ekstragluten.

Jeg har ogs funnet ut at kologiske varer har et "mildere" gluten, s det er noe bedre enn

konvensjonelt.

Jeg har skjnt at datteren min p 4 sannsynligvis har glutenalleri-ish. Magen hennes blir faktisk oppblst etter hvetevarer og "feil" brdskiver!!

Fint at du tar opp dette temaet Sandra. Redningen er p vei ser det ut som: http://forskning.no/helse-mat-allergi/2015/09/ny-blodprove-kan-gjore-det-enkelt-teste-coliaki

Veldig enig. Og spesielt det med priser p allergenfri mat og generelt "spesialmat"! Jeg er vegetarianer, og det er jo helt sinnsykt dyrt med kjtterstatninger og lignende. Produksjonen koster jo egentlig ikke mye, men det handler jo om supply & demand, vi er villige til betale s mye, s da koster det mye :/ Dette gjelder ogs plantemelk! Koster mindre produsere enn vanlig melk, men koster fortsatt mer!

Du vil ha subsidiert kost, men nsker ikke gjre det som kreves for stille en diagnose? Beklager, men folks skattepenger br brukes med omhu. Skal man subsidiere alle som fler at de ikke tler noe forsvinner pengene kjapt..

Det er ikke noe som heter glutenallergi, forresten. For det er ikke en allergi. Det er enten cliaki, eller hveteallergi, som gjr at du da tler bygg, rug og vanlig havre. Det er riktignok noe som heter "ikke-cliakisk glutensensitivitet", en diagnose man forelpig veit lite om, men som slr ut p omtrent samme symptomer som cliaki men som ikke slr ut biologisk. Hvilket alts betyr at det ikke skader tarmtottene eller, og dette er det som kanskje er interessant for deg Sandra - ikke vises p verken blodprve eller biopsi. Alts kan det hende at to ukers ubehag er undvendig for deg, siden biopsi en ikke vil vise noe uansett hvis det er ICGS det er snakk om.

Uansett, jeg har hatt cliaki omtrent like lenge som du har levd, og selv om vi fortsatt har en lang vei g utvalgsmessig ift. F.eks. Sverige og Finland s er utvalget vi har n og det vi hadde for bare ti-femten r siden,som to forskjellige verdener regne. Men for en som er "ny i gamet" s kan jeg forst at utvalget virker lite etter "overgangen" fra "den bekymringsfrie dietten" som jeg pleier kalle det.

Men dette fikser du, Sandra! Det blir heldigvis bare lettere med tiden.

Har en datter som fikk pvist cliaki med kun en blodprve. Hun er 10 r. Slapp sn slange. Hennes verdier var "sky hye" skrev legen p legeerklring. Null problem f igjennom ekstra sttte. Lille prinsessa mi ble helt ny nr vi starter med glutenfri kost til henne (kun henne, resten av oss spiser vanlig mat). Det er dyrt ja... og ikke kjempe utvalg. Har kjpt mye rart som bare har blitt kasta.. Uansett; Sandra.. st p! ☺

Hans Olav:

Ikke cliakisk glutensensitivitet er enn d lenge ikke en diagnose som eksisterer. Den samme forskergruppen som lansere hypotesen, motbeviste den i en ny studie.

TAKK for at du skriver om dette !!!

Tusen takk for at du skriver om dette Sandra! Jeg er S enig i alt du sier. Hper det skjer noe snart fordi det er virkelig ikke enkelt spise gluten- og laktosefritt i Norge. Man skal ikke lengre enn til Sverige for finne mye bedre utvalg og priser. Jeg fikk i meg gluten i gr da jeg spiste hos noen andre, og fikk akkurat samme mage som du har p bildet. Er enda drlig og blir veldig oppgitt nr folk bagatelliserer dette. Det er sinnsykt drlig gjort synes jeg.

Men takk igjen og ha en superfin dag! :)

Hilsn mosjjent :D

Vel snn er det for oss veganere ogs. Om vi skal ha mat som hermer etter kjtt og meieriprodukter s blir det gjerne 3 ganger s dyrt. Men vi har heldigvis alt av grnnsaker, frukt, bnner og ting som det som vi kan spise om vi ikke har rd til alltid spise det andre.

Berit Norstrand er lege og kostholds ekspert og blitt veldig populr med sitt budskap om naturlig mat og god helse. Hun langer ut mot moderne hvete og raffinert sukker og kategoriserer de to under ett, som like farlig for oss alle, allergier eller ikke. Hun snakker om balanse i tarmen og vre gode hjelpere, de snille bakteriene som holder til der. "Moderne hvete er krysset i generasjoner og har endt opp med en superstivelse som gir deg minst like blodsukkertopper som rent sukker".Ved tilfrsel av raffinerte hvite kalorier som sukker, hvetemel, hvit ris og pasta vekkes derimot de lumske tarmbakteriene som frer til at "tarmslimhinnen kan bli lekk, s fremmede proteinsnutter slippes igjennom tarmveggen med allergi, matintoleranse, betennelser, uro og forstyrret konsentrasjon som konsekvens". Jeg har selv hatt en promlematisk mage i mange r ved inntak av diverse produkter, og ble bra etter 3 dager da jeg la om kosten. Spiser jeg bakverk med mel og sukker tar det ikke lange tiden fr jeg kjenner "stikkingen" i magen etterfulgt av timer med fising!

Enig og uenig. Det gr fint an bake selv i en veldig travel hverdag :) tid fr man hvis man vil...Smaker bedre og du sparer penger!!! Det gjr jeg :D

Heisann,

Flott at du deler dine erfaringer og setter skelys p problematikken. Supert :)

Det er kjempekjipt hre at du sliter med glutenproblematikk uten f god nok oppflging! Du er ikke alene om det -selv gikk jeg inn og ut av sykehus i nesten ett r fr jeg endelig ble diagnostisert med cliaki.

Veien kan vre lang g, men det er veldig viktig utelukke clikai om du fler at du reagerer p gluten. Ubehandlet clikai er alvorlig, og kan fre til alt fra feilernring til osteoporose, infertilitet, anemi og til og med tarmkreft. En glutenprovokasjon er en tff ting gjennomg, men det er utrolig viktig ikke slutte med gluten fr clikai er helt utelukket. Her er du heller ikke alene -vi er mange som har gjort det. Det fles ulogisk og urettferdig, men det er helt ndvendig at du spiser gluten for kunne f riktig diagnose. Det er kroppen din det handler om. Du har bare en.

Blodprven som legen din har gitt deg er i de aller fleste tilfeller en sikker indikasjon p at du ikke har clikai, men den er ikke 100%. Min var negativ, men cliakien var likevel der. En korrekt utfrt gastroskopi derimot, er helt sikker.

Om det skulle vise seg at du (heldigvis) ikke har cliaki, men at du isteden sliter med glutenintoleranse, s m du gjennom en eliminasjonsdiett i samrd med lege. Denne vil kunne gi deg en sikker intoleransediagnose, og du vil f bde sttte konomisk og praktisk. Her vil du kunne f kjempegod hjelp.

Glutenallergi testes p en annen mte, og gir helt andre plager, s det kan du sikkert slappe av og vre ganske sikker p at du ikke har.

Generell glutensensitivitet er litt vanskelig hanskes med, fordi symptomene kan vre forvirrende og rsakene kan vre sammensatt. Om du gr igjennom alle de medisinske kanalene uten diagnose, og fremdeles reagerer p gluten, ja da ville jeg fortsatt spise glutenfritt. Du kjenner kroppen din best! Men gjr deg selv en kjempetjeneste og f unna underskelsene. Det er utrolig godt ha et svar, og det er en helt fantastisk flelse bli bedre! Dessuten har du en flott mulighet til sette skelys p riktig behandling og informasjon. Den muligheten br du benytte deg av :)

Bonusen er at ved riktig cliakibehandlig s forsvinner laktoseintoleransen gjerne av seg selv etter hvert!

Masse lykke til, hper du blir bedre!

-Ingvild Kristine fra The Gluten Free Lifesaver

Uff...

Har dryd det lengst mulig, men plagene begynenr bli for mange da jeg reagerer p noe jeg spiser.

Etter blodprve hos lege fikk jeg pvist samme vevs type som dem med cliaki har.

Pasta brd og slike ting er jo livretten.

Og har ikke ftt noe endelig diagnose enda, men er allerede begynt se meg om i butikker og restauranter og sette meg inn i hva som mest sannsynlig blir min fremtid :/

S inntil jeg skal f tuber i meg s har jeg ftt beskjed om spise normalt, og tar meg friheten til sitte her med gravide mage og rape og prompe mens jeg nyter det som kan bli mine SISTE kanel gifler :(

Bakeren i Markveien p lkka har glutenfri bakst kvar dag! :)

Hei! Jeg forstr at du blir frustrert, men det er s viktig det Ingvild Kristine skriver. Jeg har selv cliaki og var ordentlig syk s veien til diagnose var kort for min del. Jeg forstr plagene du har, men jeg kjenner jeg blir litt frustrert over mine venninner som finner egne lsninger p mageproblemer ved fjerne gluten fra kosten, gjerne inspirert av min kost og fr gastroskopi underskelse. Oppsk lege fr man endrer kostholdet, veien tilbake til "normal" kost er fryktelig lang.

Jeg m ogs si meg enig i Hans Olav sin kommentar. Jeg fikk cliaki for 10 r siden og utvalget var noe HELT annet. Da mtte jeg stadig turer til Sverige for f en variasjon av knekkebrd og rundstykker. Og alt var kritt hvitt. Utvalget blir stadig bedre, men selvflgelig fint at du belyser at vi nsker enda mer. La oss hpe noen matprodusenter ser dette innlegget og aktiviteten i kommentarfeltet ditt :)

Bruk legen din for alt det er verdt! Og stnad skal selvflgelig kun til de med diagnostisert sykdom - ellers ville det tatt helt av. (Og ja, cliaki er klassifisert som en sykdom).

Hei Sandra,

Det er ikke alltid cliaki pvises gjennom en blodprve. Et helt konkret svar fr man bare ved ta gastroskopi. Og for at en gastroskopiunderskelse skal vre vellykket m du ha spist vanlig mat i ukene i forkant. Dette er for at sykehuset skal se hvordan tarmtottene dine ser ut i en normaltilstand. Hvis du har cliaki er dette en livslang kronisk sykdom. Det er viktig at du fr en diagnose hvis du faktisk har cliaki, og hvis jeg hadde vrt deg hadde jeg prioritert f dette konstatert og heller lide ved spise vanlig mat i noen uker fr en underskelse.

Men det trenger du vre lenger!!

http://www.businessinsider.com/gluten-sensitivity-and-study-replication-2014-5?IR=T

Info; dere som har diagnose cliaki har krav p

Mnedelig utbetalt 1600kr fra nav i grunnstnad til diett .

Hei :)

Hva med prve paleokosthold? Det er gluten og laktosefri kost. Mye godt velge i og greit finne oppskrifter. P siden min finner du forslag. Jeg leter ikke lenger p baksiden for se etter gluten eller laktose og fler det er mye enklere enn lage glutenfrie varianter av glutenmat :)

Baker Hansen har ferske glutenfrie varer hver dag i alle sine 31 butikker i Oslo og omegn :-) psmurt har de ogs!

Anonym: Ja, som jeg skreiv - det er en diagnose som fortsatt har flere sprsml enn svar rundt seg ;)

Bra du str frem, Sandra. Cliaki er en sosial utfordring fordi vi i Norge spiser s my melbaserte produkter til alle mltider.

Ingrid, vr datter var 6 r da hun fikk diagnosen. Jeg var frustrert mange ganger som flge av uforstelige ingredienser og venner som glemte seg bort og ikke hadde noe til henne.

Derfor laget jeg mobilapplikasjonen CheckContent som du kan laste ned fra AppStore eller Google Play. Den hjelper deg med finne frem til mat du tler og inneholder oppskrifter. Mobilapplikasjonen er n ogs eksportert til USA, hvor det ogs er laget en for sjekke for sukker og migrenetriggere. Du finner den p www.contentchecked.com. Ingrid har n blitt 13 r og lever med diagnosen. Vre venner har blitt mye flinkere til huske p ha mat til henne. Alt har blitt mye bedre !

Hei.

Bra du belyser temaet. Det er fornuftig at man m spise gluten i 14 dager fr du fr slangen. Dette er for at de skal se hvor ille det er. Og dermed lettere flge utviklingen p etterkontroll. Stnaden vi fr er gjort slik at vi som individer kan velge hvordan vi skal bruke matpengene. I Sverige gr pengene til produsentene og derfor er den glutenfrie matenbilligere der.

Nr det kommer til checkcontent appen til Olav s fungerer den drligere og drligere. Den er veldig uryddig da gjerne samme produkt kan komme opp 10 ganger nr man sker.alle kan legge inn kommentarer uansett om informasjonen er riktig eller ei.

Men flott at du tar opp temaet. Men for min del s er det blitt veldig enkelt heldigvis. Hper det blir det for deg ogs.

Helt enig at det er kjipt med glutenallergi. Det er ganske urettferdig, egentlig, at det er bare de med cliaki som fr refusjon, for sjl om en ikkje er ddsjuk, s delegger likevel gluten livet vrt, for osd med mildere symptomer. Eg har diabetes og andre matintoleranser ogs, og savner sukkerfrie erstatninger. Eller rett og slett lavkarbo. N er et mye godt en kan lage sjl, men en blir lei av lage alt fra bunnen ogs. Og s blir man mindre sosial. En fler seg ofte lite velkommen nr en blir invitert steder der ingenting blir lagt tilrette, sjl om de vet at en reagerer p mye. Det er faktisk ikkje s uvanlig med kombinasjonsallergier... Eg reagerer ogs p ris, som ironisk nok finnes i det meste som er glutenfritt.

Kikki S. Tord - Arnesen

Kikki S. Tord - Arnesen

Utrolig bra sagt. I tillegg til laktose og gluten, s tler jeg ikke saft, kaffe, te, kullsyre mm. Fr jeg i meg noe av dette blir jeg syk med STORE mavesmerter, har sgar besvimt noen ganger med dertil blveisen dagen etter. Nei, maten er alt for dyr for oss med disse lidelsene og hittil er det ikke pvist at jeg har disse allergiene\ intoleransene , hverken i blodprver eller scopi....Desverre, s tror folk at dette er noe jeg finner p....mvh Kikki

Kikki S. Tord - Arnesen

Kikki S. Tord - Arnesen

Utrolig bra sagt. I tillegg til laktose og gluten, s tler jeg ikke saft, kaffe, te, kullsyre mm. Fr jeg i meg noe av dette blir jeg syk med STORE mavesmerter, har sgar besvimt noen ganger med dertil blveisen dagen etter. Nei, maten er alt for dyr for oss med disse lidelsene og hittil er det ikke pvist at jeg har disse allergiene\ intoleransene , hverken i blodprver eller scopi....Desverre, s er det ikke alle som skjnner hvordan dette virker, eller ikke forstr hvor stor lidelsen kan vre...mvh Kikki

Jeg er allergisk mot melkeprotein og du kan lett lage is med kokosmelk. Bare google s finner du masse.

Du fr i dag to typer reseptfrie legemidler som blokkerer lactose, dette gjr at jeg tler det. (spr p apoteket)

Vr obs p at enkelte produkter som f.eks glutenfri grandiosa inneholder opptil 20 ppm med gluten ved stikkprver.

Tydeligvis nok til at jeg og andre blir syke av den.

Det norske helsevesenet er veldig strenge med dele ut cliaki diagnose p.g.a at en positiv diagnose utlser grunnstnad fra NAV og jeg tror at dette kan vre med gjre livet vanskelig for de som ikke vet hvorfor de blir syke.

Jeg har ikke cliaki, men fr tilskudd av staten for gluteninntoleranse selvom :)

Elin T. Henriksen

Elin T. Henriksen

Hei Sandra :) Har sendt deg en pm p FB ang glutenfritt. Mvh Elin

Arnstein Bjone

Arnstein Bjone

Bare av nysgjerrighet; har du forsk f i deg tilstrekkelig med gelatin fra kraftbein?

http://www.bjonefoto.no/Kraft_kollagen_gelatin_glysin_prolin_hyaluronsyre_chondroitinsulfat_kalsium_fosfor_magnesium_kalium_svovel_fluor_3.pdf

Marthe: S bra for deg :) :)

Kikki S. Tord: Vondt hre at du har det snn :/

Agathe: Det hres ikke noe gy ut, og JA jeg er enig, man blir mye mindre sosial av det!

Olav: S bra at det har bedret seg! Men s kjipt det m vre for barn ha med egen kake i selskaper og takke nei til ting aldre barn kan si ja til.

Enig, men sjekk ut lindas stuehaug sin blogg. Masse gode oppskifter p sunne og gode retter! Og masse digg godis :)

Kikki S. Tord -Arnesen

Kikki S. Tord -Arnesen

Kjre deg Sandra. Man lrer seg leve med det meste, selv om det kan vre litt slitsomt. Ps tler ikke Soyamelk, kokosmelk e l. Er s godt med vann.....elsker vann.. Mvh Kikki God bedring.

Huff... stakkars dere! Sjekk ut denne diagnosen her : Glut1mangel !!! LITT vrre eller?? Dere har MANGE muligheter i forhold til de som lider av dette, s slutt klag!!!!

sykehuset glemte gi meg glutenfri mat

1 dagen 2 dagen s hadde det skjedd en feil p kjkkenet

s jeg bare dro hjem

Heidi kjre deg !

Jeg er baker hos et bakeri som er glutenfri og vi sende varer til heile lande og Sverige merke vres heter Brisk kompetansesenter

Se i Rema sine butikker der skal du funne brd/knekkebrd/pizza bunner osv av merke Brisk :) rema har ogs mye annet som er gluten fri!

Helene Gaarden

Helene Gaarden

Hvis du virkelig vil bli bedre s hadde du tatt den testen. Det er to uker av ditt liv og du vil da f det pvist eller ikke pvist. finne matvarer p butikken eller retter p restauranter er ikke lenger et problem, det er glutenfritt virkelig OVERALT. Det som er mer slitsomt med cliaki er at du faktisk m orientere deg. Du m lese innholdsfortegnelse p vel 100 produkter, men s etterhvert lrer du deg det kjenne. Det er glutenfritt og laktosefritt p Peppes pizza, Meny, Rema1000, Coop har mange, "vanlige" restauranter har alltid et alternativ og de er nye med ikke bruke samme brett og kniver ved allergi. Ja, du m si ifra til venner, familie og servitrer, men hvis ikke de tar hensyn til dine allergier s er de faktisk ikke verdt beske. Det er da en selvflge for meg nr jeg fr venner og familie p besk med hauger av allergier, cliaki, IBS, lav fodmap etc. Det er viktig ikke sykeliggjre seg i slike situasjoner, da blir det verre. Hvis du fr det pvist s kan det ogs hende det blir lettere for deg si det til alle. Hvis du ikke fr pvist noe sykdom, s kan du teste deg frem til hva du tler. Blant annet fodmap-dietten er ikke ment for vre langvarig, den er et utgangspunkt og veiledning, for s teste seg frem for hva man reagerer p. Det tar lang tid, flere r. Men s vil livskvaliteten bli bedre. Mange av de som kommenterer burde sette seg inn i utvalget, utvalget er fantastisk hvis du bare ser p de rette stedene. Mer penger til cliakere er jeg helt enig i, per idag er det ca 2000,- i mnd, og gluten- og laktosefri mat er dyrere, s det holder ikke for dekke mellomlegget. Jeg har litt lyst til si skjerp dere, men det er forstelig hvis det er nytt, for det er omstilling i hodet som m til. Hper du tar noen tak, og fr hjelp til det, for det er ikke en lett prosess i starten.

Ikke glem at du kan ske om erstatning nr du har ftt pvist cliaki/glutenallergi! :)

Jeg fler meg veldig heldig som fikk cliaki pvist som 1-2 ring! Jeg vet liksom ikke bedre enn spise glutenfritt. Samtidig husker jeg veldig godt hvor vanskelig det var f tak i glutenfritt for 10-15 r siden, i motsetning til n. Og at fr visste ingen hva det var for noe, men n har de fleste i hvert fall hrt om det! Jeg synes hverdagen gr helt greit her hjemme i Norge, utenom at det er som du sier, vanskelig finne rask mat i farta. Men den strste utfordringen for meg er nr jeg er p reise i utlandet. Noen land er bedre enn andre land, men mange steder er det langt i fra like kjent som i Norge... Noe som frer til at jeg aldri helt klarer kose meg med god mat i utlandet, fordi jeg er redd for at de bare sa "ja, det er glutenfritt" uten egentlig vite hva det er.

Hei Sandra!

Jeg har hatt glutenallergi nesten hele mitt 26 r lange liv. I starten hadde jeg samme tankegang som deg: det er flaut, krevende, stress, det er for drlig tilbud, dyre priser osvosv. Men n har jeg lrt se annerledes p det. For at jeg skal ha det bra m jeg spise glutenfritt, s det minste jeg kan gjre er sprre og forsikre meg om at jeg fr det jeg skal ha p restaurant. N forventer jeg at de p restauranten skal ha topp kunnskap om dette, hvis ikke sier jeg fra (dette skal ALLE spisesteder ha greie p n i 2015 faktisk). Tilbudet blir bedre og bedre for hver dag som gr, tro meg. For 10 r siden var det n type knekkebrd i butikken, og ikke noe mer... Det er dyrere, men det er dyrere produsere enn vanlig mat ogs. Anbefaler deg pine deg gjennom de to ukene (nr du har tid) for evt f diagnosen Cliaki, s fr du 2000 kr ekstra i mnd kjpe mat for! :)

Ikke meningen peke med fingeren, alts. Bare prver oppmuntre deg til se at det ikke er S ille. Det kunne tross alt vrt mye verre (bank i bordet!) Bare si fra hvis du trenger restauranttips eller vil ta en muffins p Baker Hansen! ;)

Lykke til videre! :)

Trodde du hadde ftt cliaki pvist siden du skrev s mye om glutenallergi i begynnelsen av innlegget.

S du kan vel egentlig ikke si at du er allergisk mot gluten uten at du har ftt det pvist via gastroskopi og biopsier.

Dersom du ikke fr det pvist da heller er du kanskje glutenintolerant, slik som mange er.

Det er kun ved biopsier cliaki kan pvises, s om dine biopsier er fine dersok du en gang finner tid til ta de, s har du ikke cliaki. Jeg skal krysse fingrene for at du ikke har cliaki, men heller glutenintoleranse. :)

Lykke til1

Helt enig. Hadde fire dager med mter p et hotell som verken svarte p eposten mine p forhnd angende gluten og hvetestivelse, havre og teff fri mat. Merkingen og forklaringen fra servitrene var ikke noe skryte av. Til og med f mat langt etter alle andre hadde ftt det. Og det s ut som noen hadde kastet samme to varer som ikke s innbydende ut og var heller ikke spiselig. Mye mat som jeg bare har takket nei for isf 'mase' om hva det inneholder og f noe, som til og med andre ikke ville ha spist.ikke alle trenger toppkarakter i matlaging men litt engasjement skulle vre fantastisk.

Godt brd, vet ikke om det er i Oslo da men gr jo an sjekke opp i. Har til og med ftt sprsml om det er snn at jeg blir drlig nr jeg bestiller mat. Klart jeg blir drlig, men det skal ikke vre ndvendig stille det sprsmlet. Glutenfritt et glutenfritt, man skal ikke bruke samme kniv som du nettopp brukte p de glutenholdige baguettene. Eller den klypa du nettopp brukte for ta ut paninien fra ovnen. Noen folk burde virkelig tatt en prve fr de i det heletatt fikk tilberede glutenfritt!

Kjenner meg utrolig godt igjen i det velge si nei til mat og skylde p at en har spist fremfor sprre om glutenfritt...

Hei Sandra,

Superbra at du setter fokus p dette!:)

Det er mulig du vil kunne slippe Gastroskopi. Les her:

http://www.nrk.no/norge/ny-coliaki-test-sparer-deg-for-gastroskopi-1.12554365

Jeg sliter selv med glutenallergi, men fr ikke statsttte siden jeg ikke har tatt Gastroskopi. I en hektisk hverdag med hektisk jobb og hobbyer s er jeg ogs svrt lite keen p 2 uker med nedbryting av kroppen nr en har jobbet s lang tid for bygge den opp etter mange r med nedsatt energi etc. S skjnner deg deg veldig godt!

La oss hpe vi fr tatt denne testen i stedet for.

Abraco :)

Anbefaler deg vre pen og si klart i fra nr du er ute og spiser hva du ikke tler og jeg er sikker p at de klarer og lage et bra mltid ut i fra det. P bagel and juice i Oslo har de masse godt av glutenfrie bakevarer, de fleste pizza restauranter, hard rock cafe, og i butikkene finnes det n fra Toro blant annet masse glutenfri supper, gryter og lasagne. Og det finnes spiselige ferdige pizzabunner, brd og plsebrd fra merket briks (lesund). Spr i butikken der du handler om de er villig til ta inn disse produktene. Produktene er frosne og da kan du hamstre og ha i fryseren hjemme. Kanskje ta litt med nr du er rundt omkring p turne. En m tenke litt nytt. Lykke til!

Baker Hansen i Oslo har mye bra utvalgt p ferske glutenfritt bakevarer

Du skulle sett utvalget for 16 r siden da jeg fikk cliaki..... det fantes omtrent ingenting som var glutenfritt, og du mtte p helgekost dersom du skulle f tak i noe som helst😂

Heisann Sandra!

Ville bare tipse deg om at i lesund s har vi en egen restaurant som har kun kologiske og glutenfrie varer.

Sstrene Fryd heter den, og ligger i Kongens gate. Anbefaler deg sjekke den ut om du noen gang er i omrdet :)

De har en smrettmeny og en full middagsmeny med tapas, egen baker som lager herlige kaker, boller og brd hver dag, som ogs gr an kjpe med seg hjem.

Alt smaker nydelig...helt fantastisk plass! :)

Baker hansen har masse glutenfri varer:)

Hei Sandra!

Jeg ble oppriktig glad da jeg leste innlegget ditt! TAKK for at du ytrer deg om hvordan det er leve med cliaki. Jeg fikk selv fastsatt diagnosen for en uke siden. Livet har blitt snudd p hodet. Og jeg er srlig enig med deg i det du skrev om utvalg av varer for folk med cliaki. Alternativene er f, og prisene hye.

Et lite tips er dra til Sverige. Der er det mye bedre utvalg i butikkene, og mange av varene er til nesten halv pris!

Lykke til med alt sammen <3

Er helt enig med det du skriver og blir glad nr jeg leser om andre allergikere som sliter ! Selv har jeg en super allergisk sster og mor. Min sster er allergisk mot s og si alt: egg, gluten, laktose, glutenerstatninger, sitrusfrukter, sjmat, ntter osv .. listen er lang! Vi sliter alltid nr vi skal ut og spise. Heldigvis har Olivia mat som bde min sster og mor tler. Ssteren min har store problemer i hverdagen grunnet all allergi og astma .. For hu finner aldri noe i farta. Vi har til og med mttet forlate restauranter fordi hun tler absolutt INGEN mat der. Lett skal det ikke vre .. Er det ikke gluten s er det egg, eller s er det ntter .. Det er alltid noe som delegger for min kjre lillesster som kun nsker ikke vre til bry. Desverre vil hun alltid mtte tenke p mat hvor enn hun skal og hva hun skal gjre!

Er glad for at du taler litt for allergikere! Synes det burde bli mye strre fokus p allergi ettersom det faktisk er spass mange som sliter med det!

Jeg er en 14 r gammel jente som fikk vite at jeg hadde cliaki da jeg var 2 r gammel. Jeg er allerede lei av det glutenfrieutvalget de har rundt i Norge p bde matbutikker og p resturanger, selv om det er blitt bedre. Jeg ble skikkelig deppa da jeg fikk vite at Bakefri ble lagt ned, det var den eneste cafn jeg kunne g til uten mtte sprre om glutenfritt. Jeg hper virkelig at det blir bedre framover. N er jeg skikkelig lei av det samme gamle. Det kommer jo nye ting prve ut til tider, men det er ikke likevel alt som er like god smak p. Men vi har ikke noe valg, vi er ntt til leve med det, om vi vil eller ikke.

Spr du meg, synest jeg det her er urettferdig og nrmest litt trist. Jeg opplever ofte det at folk har glemt at jeg er allergisk mot gluten, til og med mine beste venner. Det gjr meg p en mte litt glad, for jeg vil jo ikke virke helt annerledes enn de andre og de ser liksom p meg som en helt vanlig og alminnelig person som kan spise alt, men og litt trist fordi de liksom har glemt en stor del av meg.

Jeg tenker jo ofte p hva jeg gjort og hvor mye lettere det hadde blitt uten cliaki, men jeg er fdt med det og det kan jeg ikke gjre noe med :)

Nora Hovland Mo

Nora Hovland Mo

Jeg er helt enig i det du har skrevet, det er som om jeg skulle skrevet det selv! :)

Jeg er en 14 r gammel jente som fikk vite at jeg hadde cliaki da jeg var 2 r gammel. Jeg er allerede lei av det glutenfrieu tvalget de har rundt i Norge p bde matbutikker og p resturanger, selv om det er blitt bedre. Jeg ble skikkelig deppa da jeg fikk vite at Bakefri ble lagt ned, det var den eneste cafn jeg kunne g til uten mtte sprre om glutenfritt. Jeg hper virkelig at det blir bedre framover. N er jeg skikkelig lei av det samme gamle. Det kommer jo nye ting prve ut til tider, men det er ikke likevel alt som er like god smak p. Men vi har ikke noe valg, vi er ntt til leve med det, om vi vil eller ikke.

Spr du meg, synest jeg det her er urettferdig og nrmest litt trist. Jeg opplever ofte det at folk har glemt at jeg er allergisk mot gluten, til og med mine beste venner. Det gjr meg p en mte litt glad, for jeg vil jo ikke virke helt annerledes enn de andre og de ser liksom p meg som en helt vanlig og alminnelig person som kan spise alt, men og litt trist fordi de liksom har glemt en stor del av meg.

Jeg tenker jo ofte p hva jeg hadde gjort og hvor mye lettere det hadde blitt uten cliaki, men jeg er fdt med det og det kan jeg ikke gjre noe med!

Men jeg er fortsatt glad. Cliakien er ikke noe som plager meg. Cliakien er noe som gjr meg til meg. Jeg har ofte den flelsen av at jeg ikke er som alle andre og jeg digger det! Jeg er unik og jeg er meg selv! :)

Silje Solstad

Silje Solstad

Jeg er s heldig kan spise alt. Jeg kjpe en Gluten free kokebok skrevet av Amy Shirley fra USA. hun fikk pvist gluten allergi. Hun har skrevet egen kokebok med enkle gode retter med alt fra frokost tilbud til deserter.

Silje Solstad

Vesterlen

Ja det er noe dritt!! jeg har IBS aka irretabel tarm! ( vill basically si at du ikke tler en dritt) det er helt grusomt!

hvis jeg drikker melk ect m jeg m do kanskje 4-5 ganger dagen etterp. stress

og ja det er dyrt, derfor spiser jeg egentlig ting jeg ikke tler..... Brd er jo s sykt digg. Men gluten og laktosefritt brd koster jo s sykt mye penger.....

Silje Solstad

Silje Solstad

Jeg er s heldig kan spise alt. Jeg kjpe en Gluten free kokebok skrevet av Amy Shirley fra USA. hun fikk pvist gluten allergi i voksen alder. Hun har skrevet egen kokebok med enkle gode retter med alt fra frokost tilbud til deserter.

Silje Solstad

Vesterlen

Hei; har sjlv ftt cliaki for et r siden,etter ca 10 r med smerte og kvalme. Hadde hge verdier p blodprve. Men for f sttte for mat via Nav,m en uansett ta gastroskopi! Det er ubehagelig,men varer kun ca 4-5 min. Cliaki er ikkje ein allergi?men ein autoimmun sjukdom. Har du vore ubehandla i lang tid slik eg har,er faren stor for andre sjukdommer. Tarmtottene er nedslitt og immunforsvar og vitaminer gir deg ettersjukdomner. Anbefaler ta gastro test. Eg fekk eit nytt liv etter diagnose,sjlv om maten er kjip og det er vanskelig p fly/resturanter og snar lunch. Man m berre planlegge litt!

Lykke til!

Silje Solstad: Tusen takk for tipset! Hun m jeg sjekke ut!

Frida: Tusen takk! Lykke til du ogs!

Til du som skriver at hadde hun villet bli bedre s hadde hun tatt testen. Pisspreik. Jeg har vrt der selv. Men langt mer alvorlig. Jeg var villig for faktisk f finne ut hva det var, Nav krevde for gi sttte. Jeg er villig til g langt. Bare jeg fr hjelp og sttte. Men legene vil ikke. Jeg m nemlig f livreddende behandling etter hvert mltid. I to uker.

Allikevel s str Nav p sitt...

65 kr for 4 rundstykker er langt utenfor mitt budsjett. 40 kr for ca et halvt vanlig brd ogs. 48 kroner for 2 Pitabrd er ogs dryt.

Itillegg har jeg allergi mot egg fisk melk skalldyr belgfrukter steinfrukt noen urter og krydder de fleste grnnsaker alle frukt(utenom sitrus) midd pollen parfymer osv listen er laaaang. Fr ikke fem flate i sttte, da de vurderer hvert enkelt allergen, ikke helheten. Man fr heller ikke for forebygge. Men nr man har utviklet mangelsykdommer da fr man i dyre dommer og masse kontroller. Jeg har utviklet alvorlig jernmangel, alvorlig proteinmangel, pernicis anemi,d vit mangel, p vei mot bde diabetes og beinskjrhet. Hva i alle verdens dager tror noen det koster nr sykdommene er utviklet. Alle flgene av sykdommene. Hadde det vrt gitt sttte til forebyggende behandling, nr de vet hvor det gr, hadde vrt svrt besparende. Medisinene og behandlingene jeg m ha pga underernring er mer kostbare i ret enn hva forebyggende hadde kostet til jeg var 90 r.

Jeg mtte spise gluten i 4 uker for f pvist cliaki for noen r siden og kan med hnden p hjertet si at det er det verste jeg har opplevd. 2 uker med oppkast og beskjed fra helsevesenet at jeg mtte gjre det p nytt, etterfulgt av 2 nye uker av helvete..

Kan jo ikke holde p slik? Cliaki er ille nok som det allerede er, og man burde vel ikke mtte g igjennom enda mer bare for f pvist noe man allerede vet, bare for litt ekstra i matbudsjettet. Det er vel tydelig nok for helsevesenet og Nav at du ikke tler gluten hvis du ligger krllet p gulvet p baderommet ved siden av doen hvis den sausen som var p kjttkakene hadde gluten i seg..

Sitter ofte klistret til skjermen s fort det dukker opp en overskrift p nett som sier "-Kur mot cliaki rett rundt hjrnet", men etter endel snne mister man hpet litt etter litt, ettersom det som regel er det samme som blir nevnt med jevne mellomrom. Hper jo selvflgelig at det gjres fremskritt slik at vi en dag kan spise brd som ikke smuldrer opp s fort man tar i det (knekkebrd ogs for den saks skyld).

Men snn som det er n, fr vi bare gjre det beste ut av situasjonen, og takke for at vi bor i et land som iallfall vet hva gluten er ;-) Lykke til videre!

Yepp - vet nyaktig hva du mener! OM du fler for en kjappis-bakeri-opplevelse har jo Baker Hansen ferskt glutenfritt hver dag - hvor en del av det smaker OK. Min kjappis-lunsj-favoritt, er allikevel Restaurant ASIA p Aker Brygge; de har de diggeste, fresheste, sunneste og fullstendig fritt for hva-enn-vi ikke trenger-i-tarmene-vre salater!! :) Var der senest i dag med min kjre! :) Check it out!!

Jeg har hatt mye problemer med samme symptomer du snakker om, og var hos legen for ta blodprver for cliaki. De slo ut som negative. N gr jeg rundt og har vondt, og venter p henvisning til sykehuset for underskelse av tarmen. Jeg kan ikke tenke meg et liv med cliaki og krysser alt jeg har for at det ikke er det. Samtidig s vil jeg finne ut hva som feiler meg, og cliaki er jo noe man hvertfall kan behandle ved spise riktig.

Er veldig einig i innlegget ditt! Kom heim fr kursreise i gr og skulle ete litt p Sola Flyplass fr flyet gjekk. Eg forventa bli henvist til ein salat eller trre brdskjever d eg spurde om dei hadde noko glutenfritt p menyen. Blei henrykt av at eg fekk varme baguetter som var glutenfrie med ferskt plegg! Det stod i sterk kontrast til dei to trraste skjevene i historien p Gardermoen to dagar fr.

Enig i at det er litt pesete f ta i mat, og sttten var nav burde vrt hyere..men over til noen gode nyheter for deg som bor i Oslo :) Baker Bruun har ferske glutenfrie bakevarer hver tirsdag (trur det er etter 12). De har boller som faktisk smaker boller, og skolebrd som smaker helt himmelsk...i tillegg har de flere andre nydelige ting. Alt dette kan fryses, og er like godt nr det tines igjen. I tillegg anbefaler jeg Yaya p Majorstua (allergiinfo p menyen) og asian tapas som ligger i mathallen. P asian tapas har de glutenfrie crispy vrruller som er en perfekt vrrull, og de har ogs andre glutenfrie retter. Anbefaler ogs la crpe rett p utsiden av mathallen, der fr du gluten- og laktosefrie crpes i utallige variasjoner :) Har du god tid, dra til ultra p brynsenteret, tror de har bedre utvalg enn Majorstua :) Hvis alt gr i mot deg og du bare m ha no kjapt, ta deg en sushi med glutenfri soyasaus eller en plse p Statoil med glutenfritt brd ;)

Hei Sandra,

Jeg fikk samme resultat som deg da jeg var hos lege. Fikk beskjed om spise s mye gluten jeg klarer i 6-8 uker for bryte ned tarmtottene fr jeg tar Gastroskopi. Har ftt time neste uke, hper det er verdt det... Sparte til og med p alle kvitteringer i 2 r siden jeg ble fortalt at NAV refunderte glutenfri kost nr jeg ikke tlte gluten. Noe avslaget p min sknad motbeviste. Synes butikkene og bakeriene har ftt mye bedre utvalg n enn for 2 r siden. Vet at Baker Hansen satser mer p glutenfritt n som yndlingsbakeriet mitt Bakefri er lagt ned :-/

Det enkleste er la vre spise mel i det hele tatt. Er selv bde gluten soya sukker og laktose intolerant, men har sjelden problem med spise ute. Jeg simpelthen unngr brd og mel. Dessuten kan du spise enda mere plegg😁 tenk anderledes i stedet for lete etter glutenfrie produkter som er dyre eller smaklse. Mitt tips!

Kjenner meg s igjen! Tler riktignok gluten, men har IBS og tler ikke melk - verken melkefett, proteiner eller laktose, og det gjr virkelig hverdagen vanskelig til tider! Jeg hater g p restaurant, virkelig. Ikke bare for komme med krav til maten, men ogs fordi jeg kjenner mange kokker og vet hvor mye de misliker lage allergimat (og ogs hvor lite kunnskap de har om allergier generelt og hva folk reagerer p). Jeg priser meg lykkelig over at all mat n skal merkes med allergener - ogs p restaurant og s videre, det gjr dagen min s mye lettere.

Allergisk mot gluten, melk og sukker. Kommer meg ikke s langt. Kluter ftt det pvist og fler jeg ikke kan spise noe annet enn grnnsaker som er grnne (kan ikke ha mange grnnsaker av andre farger inkludert potet og pasta) og rent kjtt? er arbeidsledig student i tillegg s har ikke rd til kjpe s mye spesialprodukter heller?

Takk for at du tar opp dette temaet Sandra. Kjenner meg godt igjen i det du forteller. Jeg trodde ogs lenge at jeg hadde cliaki. Da jeg sliter med urolig mage, oppblst, ls eller hard mage og generelt slapp i formen. Utslaget p gastropiskunderskelse viste seg at jeg ikke har cliaki. Var hos en akupunktr som pviste Hveteallergi. Livet mitt har ikke vrt bedre siden jeg kuttet ut hvete. Hva med prve det?

Glutenallergi/intolleranse er sikkert vanskelig, men laktoseintolleranse er ikke mye klage p, snn egentlig, hvis det er det eneste man har. Jeg er selv laktoseintollerant, og kan spise nesten alt, bare jeg lager det fra bunn av med laktosefri melk, smr eller flte. Og gulost tler man jo ogs ganske godt pga det lave laktoseinnholdet. Jeg lager ogs mye iskrem selv av laktosefri flte, og det blir kjempegodt! Jeg syns i hvert fall ikke jeg har mye klage p, men syns synd p de som ikke tler gluten!

dette er jo som se magen min jo. Hadde vrt spennende om du delte flere gf oppskrifter og middager. Jeg har selv cliaki, men vi vet jo det at spise glutenfritt er veldig trendy s flere hadde sikkert satt pris p oppskrifter ogs :-D

nsker deg fortsatt en fin natt/morgen, du er en super st jente. Digger ltene dine. :-)

Jeg fikk pvist cliaki for 15 r siden. Da var utvalget drlig, stort sett bare p helsekost man fikk kjpt noe glutenfritt. N synes jeg utvalget er veldig bra, og har stort sett aldri mtt p noen problemer med finne glutenfri mat nr man er ute noen steder. Synes mange restauranter og cafe'er har flere glutenfrie alternativ :)

Jeg fikk lyst til kommentere fordi jeg blir lettere provosert av noen av kommentarene her. Jeg er student i klinisk ernring, og vet derfor en god del om cliaki og laktoseintoleranse. Dessverre har det blitt trendy ha disse sykdommene, til tross for at kun 2% av befolkningen i Norge har cliaki, og ca 5% laktoseintoleranse.

Jeg sier dessverre, fordi gud og hverman tror de har disse sykdommene, tester deretter ut leve fritt for gluten og laktose, og fler seg p mirakulst vis bedre. Om denne bedringen faktisk kommer fra kutte ut matvarene er ikke sikkert, det kan vre at du blir flinkere til spise jevnlig, at du spiser mer frukt og grnt, spiser mer hjemmelaget mat, eller kanskje du gr ned i vekt og fler deg helt fantastisk pga det.

Nr du s prver deg p drikke melk, har slimhinnen i tarmen din satt ned laktaseproduksjonen(enzymet du trenger fr bryte ned melk, som laktoseintolerante ikke produserer) slik at du faktisk ikke tler melk lenger, i hvert fall for en periode. S ja, der klarte du gjre deg selv laktoseintolerant!

S finner du kanskje ut at spise glutenfritt er dyrt og vil ha penga dine fra staten, men oi, du har jo ikke spist gluten p lenge, s den betennelsesreaksjonen i tynntarmen din, som kanskje var der da du spiste gluten, kan ikke lenger pvises. Og da m du faktisk gjennom noen helvetesuker der du spiser gluten daglig, fordi du var s dum(no offence, jeg skylder p trenden her) at du ikke gikk til legen frst, FR du prvde endre p dietten din. Brd kan gjre ganske mange drlig i magen, men det er ikke ndvendigvis gluten som har skylda. Gjr eller fructaner(en fodmap) kan det ogs vre.

S ikke skyld p helsevesenet for at du bestemte deg for vre din egen lege, fr du gikk til legen din med symptomene dine. Det er ikke en kamp du kjemper mot helsevesenet nr du i deg selv er grunnen til at diagnosen ikke kunne bli stilt.

Dette ble kanskje litt negativt, og er ikke ment personlig mot deg, Sandra, jeg ble bare litt oppgitt over hvor mange som ikke skjnner hva en cliaki- eller laktoseintoleransediagnose betyr og innebrer. Jeg tviler ikke p at mange over her har faktiske og plagsomme symptomer, men selvdiagnostisering ut i fra hva som er trendy er ingen tjent med, hverken du eller helsevesenet.

Er helt enig i alt!

Hei , fjint du tar opp dette! Jeg har det p samme mte, at jeg ikke orker spise gluten i 6 uker som min lege sa, for jeg m vre opplagt og til stede i jobben min. Fler og at folk spr om testen "som bevis" og at de ikke tror meg. liker ikke og gjte noe vesen av meg og vil ikke mase om denne glutenfrie maten. Har hrt at det kommer en ny test som vi bare kan ta, uten masse ubehag og det ser jeg frem til!! N har jeg masse overskudd etter jobb, er vken og tilstede og har overskudd til trene 3-4 ganger i uka! Lykke til! Hilsen Anne 😊

Ingunn sandker

Ingunn sandker

Hei Sandra! Helt enig med deg. Jeg har hatt cliaki siden jeg var 5 r, og merker n at folk tenker: ja, ho er med p "den trenden", hvis jeg sier jeg ikke kan spise gluten. Vanskelig kjpe ordentlig mat nr en er utenfor huset, s jeg har alltid med meg glutenfritt p jobb og ellers. Eneste lsningen!

Den vrste kommentaren jeg vet om er, "men litt gjr vel ikke noe?" eller "kan du ikke ta toppen p den kaken? Den har ikke gluten i seg." Og jeg HATER spise ute p restaurant med venner og familie.. Jeg er ddsnervs fra vi kommer inn til jeg har ftt maten. Og gidder ikke begynne med gravidmagen og smertene som hrer til den - grusomt!

Cliaki er undervurdert alts

Giselle Bakke

Giselle Bakke

Hei Sandra!

Jeg synes ogs det suger ha matallergi. Jeg er enig i at det burde vre like billig med gluten og melkefri-produkter som vanlig mat.

Det er altfor dyrt! Og dette m vi gjre noe med, synes jeg:)

Hilsen, Giselle

Ta en blodprve som viser om dere har blodtype som reagerer p gluten. Jeg har fr tatt masse blodprver som viste at jeg "tler" gluten, men etter noen r ble en annen type blodprve tatt og da fikk jeg sett det svart p hvitt. Sker n om sttte.

Hei,

Min kjre og jeg skulle kose oss med litt ost (brie) og kjeks i gr.

Jeg trodde at kjeksen som ble satt frem var glutenfri, men den gang ei...☹️

Spiste bare en halv kjeks, men det var tydeligvis nok. Ble skikkelig drlig i magen.

Skal ikke s mye til fr kroppen reagerer !

Skriv en ny kommentar